20 SEKUNDERS SEMESTER

20 SEKUNDERS SEMESTER

Trots att det är semestertider, att det är sommar och det står semester i almanackan så är det inte alltid semester i ens huvud, har ni märkt det?

Det beror kanske på hur man definierar begreppet semester.

Jag definierar semester med en avslappning som känns i både huvud, kropp och själ. En sån där avslappning som gör att man plötsligt känner mungiporna dras upp och man är liksom nöjd med livet utan någon anledning alls. Det man ser omkring sig är vackert och av värde, och man bara småmyser i största allmänhet.

Det är i sådana stunder som lösningar på problem bara dyker upp som en impuls eller en tanke som passerar förbi i ens flöde som man bara kan plocka likt ett moget äpple från en gren. Lika självklart, enkelt och vackert.

Det är också i dessa stunder som kreativiteten är som mest tillgänglig, har jag märkt. I det otvungna görs plats för spontanitet och glädje och det jag skapar gör sig nästan av sig själv. Jag ser det tydligt i mitt måleri. När jag äntrar ateljén med inställningen att jag bara ska fokusera på att bara lägga ett lager till på varje målning, flytta processen framåt utan några specifika mål, hur det än må se ut, så är det som att jag öppnar upp för att vad som helst kan hända. Och det gör det! Jag blir ofta överraskad själv!

En helt annan stämning med helt andra resultat är det om min inställning är att nu ska jag göra Färdigt en Målning. Då höjs kraven, hopp och rädsla äntrar scenen och det blir en anspänning.

Så, om nu semester är så enkelt som en kort stunds avkoppling i kropp och själ så kan det ju vara så enkelt som att man bara tar en minipaus i det man gör, stannar upp och låter sig själv slappna av på det sätt som passar en bäst. Det spelar ingen roll vilken tid det är på året och vad det står i almanackan. Ta 20 sekunders semester och njut!

Glad sommar!

Ania Witwitzka
Se mer av mina målningar på www.aniawitwitzka.com