Att ställa ut sin konst – en personlig transformation!

Att ställa ut sin konst – en personlig transformation!

När jag ställer ut min konst så händer något speciellt. Mina målningar och hela mitt konstnärskap blir mer på riktigt. Jag tar sats och säger till världen: här är jag och jag är värd att din tid och din uppmärksamhet! Ganska läskigt, men oerhört utvecklande!

Jag växer med denna upplevelse. Det är som att jag måste ta mig själv på större allvar för att genomföra detta på den nivå som krävs. Jag måste gaska upp mig och skärpa mig. Är jag konstnär eller inte? För om inte så är det inte värt all möda att genomföra en utställning!

Ja, så krass behöver jag vara. För det krävs en del av mig, det är mycket jobb och mycket att ordna och fixa med. Jag behöver lära mig en del, mycket praktiskt, men framför allt behöver jag öppna upp mig för en mottagare, kanske för första gången!

Från att kanske ha målat mest för mig själv på min kammare, så kommer plötsligt en ny nivå in – betraktaren!  Hur möter jag dem med min konst? Hur vet jag att de fattar vad min konst handlar om och vilka aspekter som är viktiga? Jo, det blir en helt ny vinkel på mitt skapande, ett nytt sammanhang där jag kan berika andras liv med det som tidigare bara varit privat för mig. Spännande!

När jag ser på min konst ur perspektivet att jag kan bidra till andra, så känner jag en ny meningsfullhet komma in i mitt liv.

De halabstrakta landskapsmålningar handlar om att påminna betraktaren om livets magi, om att leken, glädjen och kärleken finns tillgänglig bara vi öppnar upp oss för dem. Naturen är budbäraren i mina verk. Det är det jag brinner för att visa för andra. Att ställa ut gör det möjligt. Och att få uppleva ”live” mötet mellan målning och betraktare! Wow!

Jag kan ärligt säga att det finns inget underbarare än att se ljuset tändas i folks ögon när det fattar budskapet i mitt måleri. Då växer jag som konstnär och människa och mitt val av yrke och sysselsättning befästs i sin meningsfullhet en gång för alla. Det är en fantastiks bekräftelse som jag unnar alla som skapar och har något att säga!

Om du ännu inte börjat ställa ut din konst så skulle jag varmt rekommendera det. Som stöd på vägen erbjuder jag  i höst inspirationskvällar online med praktisk information för att göra din utställning till en givande och smidig upplevelse!

Nästa inspirationskväll är på måndagen den 9 okt kl 20-21 via onlineplattformen Zoom. Läs mer och ta reda på hur du kan anmäla dig här (länker tar dig till ett Facebook-evenamg).

Många kramar

ania