Att välkomna det okända

Att välkomna det okända

I mitt måleri befinner jag mig ofta mitt i det icke kontrollerbara: jag hänger och dinglar i det okända.

Det kanske låter oproffsigt att säga det, men ofta har jag ingen aning om vad jag håller på med eller var jag är på väg med mitt verk. Det är ofta rätt obekvämt. Men tro det eller ej, detta är precis det jag vill uppnå! Jag har nämligen upptäkt att det är just i detta okända som magin kommer in! Den kryper in i min process och in i målningarna. Det finns inget annat sätt som jag kan bjuda in magin! Tro mig, jag har prövat!

Mitt sätt att hantera detta okända, som ofta är rätt otrevligt för en kontroll-freak som jag, är att i korta stunder slappna av och låta precis allt bara vara, bara bråkdelen av ett ögonblick. Allt som kommer upp, tankar om tvivel på målningen jag jobbar med, brist på tillit till min förmåga att ro den iland och alla galna och oberäkneliga tankar och känslor låter jag vara i små stunder av att “släppa taget”.

I denna till synes oansenliga handling finner jag något ovärdeligt. Jag finner den del av mej som alltid är lugn och stabil. Där vilar jag medan det stormar, och använder energin i måleriet. Mötet med det okända blir då hanterligt på något vis, nästan vackert!

med värme,
Ania

www.aniawitwitzka.com