Då upptäckte jag att måleriet var för mig!

Då upptäckte jag att måleriet var för mig!

Under de senaste dagarna har jag fått tillfälle att reflektera kring den sunden när jag upptäckte att konstskapandet är för mig, precis så som jag är nu, inte sen när jag blir duktig på att teckna (avbilda), inte när jag behärskar den eller den tekniken, utan just idag, just nu, precis som jag är.

Det var nämligen en stor insikt jag fick som vände det hela för mig.

Jag hade trott att konst handlade om att få ner idéer på duken. Att kunna översätta/förverkliga alla dessa fantastiska bilder jag hade i huvudet. Grejen var ju att jag aldrig blev NÖJD när jag försökte! Det gick ju aldrig att få det lika bra, och smärtan för gapet mellan idé/vision och verklighet blev SÅ överväldigande att jag ville ge upp! Under många år kämpade jag med detta och var så besviken på mig själv. Jag tänkte att allt berodde på att jag att jag inte varit tillräckligt bra på att avbilda. Men mitt intresse låg inte i att utveckla den biten, märkte jag. Att avbilda idéer från huvudet eller från verkligheten är väl lite samma sak egentligen.

Men så kom den stora aha-stunden.

På min resa med måleri-metoden Vedic Art fick jag tillfälle att erfara att konsten kan görs sig själv! Att det inte handlar om avbildande eller ansträngning! Om jag bara tillåter det så kan jag lägga min fokus på att UPPTÄCKA motiven istället för APPLICERA IDEER på mina dukar!

Genom att börja med en rå och ibland vild energi som för mig kommer sig ur glädjen att leka med färger och strukturer, börjar jag på måla utan att ha någon tanke på vad det ska bli. Jag leker och har kul, som ett barn, förtjust i själva aktiviteten att skapa. Ursprungligt, hjärtligt och bekymmersfritt. Jag fyller duken med högt tempo, rå energi, bortom tankar eller bedömningar.

Plötsligt har jag något att utgå från. Ett glädjefyllt kaos, en röra med färger jag älskar. En bakgrund.

Och NU börjar upptäcktsresan! I min bakgrund HITTAR jag mina motiv som jag sedan förtydligar.

Att skapa konst på detta vis är det enda som funkar för mig. En dans med tillfälligheterna och det i mig som inte kommer från intellektet. Nya verkligheter och världar öppnas upp och jag är följaren i dansen, mycket mer än jag är ledaren. Detta är min sorts konst och jag är passionerad över att stötta andra till att frigöra sig från idéer om vad konstskapandet är!

Tusen tack till Vedic Art! Oändlig tacksamhet till grundaren Curt Källman! Läs mer om Vedic Art på www.vedicart.com eller om mina onlinekurser i Vedic art på www.vedicart-online.com