HUR JAG BLEV KONSTNÄR, DEL 1

HUR JAG BLEV KONSTNÄR, DEL 1

HUR JAG BLEV KONSTNÄR, DEL 1

Detta är den första delen i en serie blogginlägg där jag kommer att dela med mig om hur det hände att jag blev konstnär.

Fråga: Vem har påverkat dig mest till att bli konstnär?
Svar: Jag skulle säga att den viktigaste personen som stöttat mitt beslut att först följa mitt kreativa intresse, och att senare bli en konstnär och entreprenör är min mor, Alina Witwitzka (som själv är en fantastisk konstnär, se hennes verk på creare. nu).

Under hela min uppväxt har hon prioriterat olika kreativa uttryck och sysslor i sitt yrkesliv och på fritiden. Min upplevelse av att kreativitet är något av vikt och värde var aldrig något som talades om, utan det LEVDES, lika mycket som att vi åt den mat som vi åt och utförde våra dagliga aktiviteter. Min mamma lät inte ett barn – mig – hindra henne, utan hon bjöd in mig, lät mig sitter mitt emot henne och rita vid skrivbordet när hon illustrerade barnböcker hemma. Hon tog mig med till sina konststudier vid Konstfack när jag var 4 år och lät mig göra liknande aktiviteter som hon, bara i mer barnvänliga versioner. Det måste ha varit praktiskt för henne att jag var en lugn och tyst unge som älskade det kreativa skapandets inåtvända fokus och inte orsakade alltför mycket krångel. Genom att ta mig med, gav hon mig en ordlös uppmuntran som stärkt mitt självförtroende på det konstnärliga planet för livet, det jag är säker på.

Fram till mina övre tonår hade mamma alltid haft ett annat jobb för att klara brödfödan, men efter att mina föräldrar skilde sig, flyttade hon till Göteborg och började leva på sin konst heltid. Vid denna tidpunkt var jag i England, engagerad i mina egna universitetsstudier inom konst, och medan jag ofta tog stöd av henne via telefon och när jag reste hem till Sverige, fick jag se henne utvecklas till en imponerande entreprenör och affärskvinna.

Genom att leva nära någon som omfamnar konst och kreativitet som en del av ditt dagliga liv och som sen vågar ta steget att leva sin dröm på heltid, har jag haft modet att göra samma sak. Som alla vet så är det ”omöjligt att leva på sin konst” och det är stort att trots detta se någon som är mig kär och står mig nära visa för mig och omvärlden att detta inte är sant. Jag är så stolt över att få föra detta arv vidare och leva min dröm och dela min passion med världen precis som hon gör!

Tack kära mamma från djupet av mitt hjärta !! <3 Ania Witwitzka www.aniawitwitzka.com