HUR JAG BLEV KONSTNÄR, DEL 2

HUR JAG BLEV KONSTNÄR, DEL 2

FRÅGA: Du målar med en metod som kallas Vedic Art, kan du berätta om ditt möte med denna metod och hur den har påverkat ditt konstnärskap?

SVAR: När jag var barn älskade jag målning och teckning, och precis som de flesta barn var jag fri och lycklig i mitt kreativa uttryck. Det jag skapade behövde inte se ut på något särskilt sätt . Där fanns bara glädje och lekfullhet och jag var stormförtjust i att utforska och upptäcka saker om mig själv och om livet när jag glömde bort tiden under mina skaparstunder.

Tyvärr försvann denna frihet. Jag har ett tydligt minne från när jag var ca 10 år gammal när vi målade smycken i trä på fritis. När jag målade mitt löv i trä med alla mögliga färger fick jag höra att blå inte var en realistisk färg på ett höstlöv. Bit för bit lärde jag mig att bara uppskatta saker som såg ut på ett visst sätt, gärna ”realistiskt”, och helt naturligt började jag ha krav min egen kreativitet att den bara skulle avbilda det jag såg runtom mig och det till en perfekt standard. Jag har inte en naturbegåvning i att avbilda, såsom vissa har, och därför försvann en stor del av min glädje i skapandet.

Men min stora passion för kreativitetens olika uttryck levde vidare, och jag fortsatte att studera konst på många nivåer och på många skolor. Jag letade efter metoder som skulle föra mig tillbaka till glädjen och lekfullheten i konstskapandet. Jag fann dem lite här och var under åren, men aldrig på ett sätt som kunde hjälpa mig förstå hur och varför de kom till i första hand och hur jag kunde ha ständig tillgång till denna plats i mig.

Trycket av prestationskraven som jag utsatte mig själv för i min tro att jag behövde GÖRA ständigt för att vara värd någonting alls i livet, förde mig längre och längre bort från den enkla glädjen av att bara VARA. Stress, ångest och oro tog över allt så till den grad att jag vakande upp en morgon och var sjukskriven från mina studier för att utbrändhet och depression. Det tog mig över två år att bli frisk.

I detta vilsna tillstånd fick jag målerimetoden Vedic Art av en klok kvinna. Redan när jag påbörjade min första av de 17 principerna som behandlar både konsten och livet, visste jag att detta var vad jag hade letat efter! Detta var vägen tillbaka till min skaparglädje, lekfullhet samt ett utforskande bortom intellektuella begrepp och föreställningar om rätt och fel. Det blev början på en fantastisk resa.

Jag har nu målat, undervisat och levt med Vedic Art i över tio år och tack vare metodens underbara inställning till måleri och konst har jag utvecklat min egen konstnärliga stil som gör att jag kan inspirera människor och ställa ut mina verk i många olika länder. Jag har hittat ett visuellt språk som aldrig skulle ha kunnat komma till bara genom intellektets kraft. Där jag är nu i mitt konstnärskap är resultatet av hårt arbete, kontinuitet, glädje, ett ständigt utforskande, lek, mängder av misstag, envis uthållighet (som gränsar till besatthet), mod att vara sårbar och en stor dos av nyfikenhet och att möta vad som händer där på duken just nu, utan förutfattade meningar, så öppet som jag kan.

Man kan väl säga att Vedic Art är nyckeln till min ”återfunna” kreativitet som jag alltid visste fanns där, men som jag inte visste hur jag skulle nå i vuxen ålder. Det är den bas genom vilken jag haft mod att finna mitt eget uttryck och som lärare är det en gåva att få ge Vedic Art vidare till alla som fortfarande känner sig kreativt förtryckta och som längtar efter en frihet i sitt skapande.

Ania Witwitzka
läs mer om Ania och Vedic Art-kurserna på www.aniawitwitzka.com