HUR MAN ÄTER EN ELEFANT

HUR MAN ÄTER EN ELEFANT

Jag tittar tillbaka på alla de målningar jag producerat, ställt ut och sålt under åren och förundras. Hur gick detta till? Nyligen läste jag en tankeväckande bok om just hur all framgång, oavsett område, är resultatet av att någon gjort något varje dag, ofta ett jättelitet steg i taget. I den inspirerande boken ”The slight edge” Berättar Jeff Olson att en sportstjärnas framgång, tex, aldrig kommer plötsligt, även om det verkar så för oss. Deras väg är kantad av många ganska tråkiga rutiner som utförs dag ut och dag in, och som inte alls är så spännande i sig egentligen. Bit för bit byggs färdigheter. Steg för steg uppnås stora som små mål. Aktiviteter som är så enkla att göra (som dom flesta KAN göra egentligen), och som är lika enkla att göra som att LÅTA BLI att göra.

När jag tittar i backspegeln så är det just detta som tagit mej till där jag är idag. Små steg. Dag ut och dag in. Av alla de aktiviteter och hobbies jag ägnat mig åt har måleriet varit den som aldrig fallit bort. Det hade varit så lätt att låta det rinna ut i sanden, men jag har gjort något litet, om inte varje dag så i alla fall någon gång i veckan. Av någon orsak har det blivit så. När det hade varit lika lätt att låta bli, så har jag ändå gjort det.

Mina målningar består av många tunna lager färg. Varje lager läggs på, det går snabbt, sen måste det torka helt innan jag kan lägga på nästa. Jag har ofta 5 dukar på gång samtidigt och ett målarpass för mej kan bestå i att lägga ett tunt lager färg på alla fem dukarna, sen kan jag inte göra mer på många timmar. Känner jag för att göra det? Ibland, Ibland inte. Men jag gör det ändå. Får jag se ett inspirerande resultat av min kreativa process direkt? Nej. Att bygga upp mina målningar tar så lång tid att jag ibland nästan blir förvånad när dom väl är klara.

Det skulle vara lögn att säga att det är spännande. Det är snarare små stunder av hantverk: hantera materialet, att hitta lösningar, göra riktningsval. Visst finns där glädje och inspiration, men processen består av många små rutin-steg som bara ska göras. Det är inte svårt, det är inte fantastiskt hela tiden och det hade varit lika lätt att inte göra dem. Men jag gör dem. Det är det som gör skillnad. Och plötsligt har jag gjort en imponerande massa målningar. Plötsligt har jag ätit min elefant!

Ania Witwitzka
Målningen som hör till detta blogginlägg finns tillgänglig för försäljning.
Se mer av mina målningar och läs fler blogginlägg på www.aniawitwitzka.com