Udda fågel: Ställa ut målningar bland växter och grönt på trädgårdsmässan

Udda fågel: Ställa ut målningar bland växter och grönt på trädgårdsmässan

Under de senaste dagarna har jag byggt upp min monter på Nordiska Trädgårdar-mässan i Stockholm som pågår 6-9 april. Här finns mer växter och grönt än konst, vill jag lova, men det är spännande att ställa ut sina målningar i sammanhang där konsten inte är det huvudsakliga temat! Man får många intressanta reaktioner – av alla de slag! Puls att det är en superbra övning i att planera och bygga en utställning från grunden. Man får inget gratis på mässan!

I över en månad har jag planerat och tänkt. Det är SÅ många bitar som ska vara på plats innan mässan, både vad gäller att beställa trycksaker, skriva skyltar, bestämma vilka tavlor som ska ställas ut osv, men framför allt är det konceptet som ska planeras: varför ska folk vilja stanna till vid min monter? Hur kan jag engagera de förbipasserande? En mässa är HELT annorlunda än en vanlig utställning, man måste ge folk en väg in, en orsak att stanna till. Man har ca 30 sekunder på sig att folks uppmärksamhet, annars går de bara förbi fastän de tycker det ser spännande ut! Sådana är vi människor! Lite blyga och lite lata. Jag med, får jag nog erkänna.

Mitt sätt att locka är genom en tävling där man kan vinna ett av mina konsttryck. Jag står och vevar med en talong, och vill de vara med får jag prata med dem och trycka ett informationsblad i handen på dem innan de går. De får reda på om de vann via email om någon vecka.

En mässa är en ganska extrem utställningslokal. Det är som ett blankt papper! Man betalar för golvytan, men man måste höra sig för om man får några väggar! Man betalar extra för el och all belysning, och alla möbler måste jag ordna själv. Det är en underbar läxa i att lära sig tänka på ALLT! Här finns ingen back up så det gäller att ha hjärnan med sig!

Detta är min 4e mässa och jag får tillfälle att reflektera över hur tacksam jag är över allt jag har lärt mig av andra konstnärer som delat sina erfarenhet, och av de egna erfarenheter jag gjort fram tills nu! Jag håller tummarna för att mässan går bra!

Välkomna att besöka mig i monter C25:21 6-9 april på Stockholmsmässan!

kramar,

ania